Drenge- og Mandskor skal synge i Rom: Korleder savner økonomisk støtte og opbakning fra lokalsamfundet

Sct. Nicolaj kirkes drenge- og mandskor skal på korrejse til Rom i efterårsferien for at synge koncerter. Det er en kostelig affære, og støtter lokale fonde ikke op om rejsen økonomisk, er det ikke sikkert, at alle korets medlemmer har mulighed for at deltage.  

Drenge- og mandskoret var i 2022 på korrejse til Færøerne. Det kunne kun lade sig gøre grundet økonomisk støtte fra lokale og nationale fonde. Foto: Viggo Skov Hansen

Af Viggo Skov Hansen

Realiserbar drøm?

Koldings eneste drenge- og mandskor skal til oktober give koncerter i byen Assisi og i det kulturelle institut i Rom. Men organist og korleder, Hedvig Dobias, har endnu større planer. Med støtte fra Københavns katolske biskop er drømmen om at synge i det Sixtinske kapel i Rom måske realiserbar. Økonomi spiller dog også en væsentlig rolle i hele projektet. 

”Hvis vi ikke får den økonomiske støtte, som vi har brug for, vil det betyde, at vi bliver nødt til at øge brugerbetalingen, og det vil jeg nødigt gøre,” siger korleder Hedvig Dobias. 

Får koret ikke den økonomiske støtte fra lokalfonde, som de har brug for, vil det potentielt betyde, at brugerbetalingen bliver så høj, at enkelte kormedlemmer ikke har mulighed for at betale rejsen. 

Hedvig Dobias startede for otte år siden Drenge- og Mandskoret og er også korleder i pigekoret i Sct. Nicolais kirke. Foto: Viggo Skov Hansen

Støtte fra lokalsamfundet

Hedvig Dobias har allerede søgt støtte hos en række lokale fonde, heriblandt Kolding Kommunes og Jubilæumsfonden, men hun venter stadig på svar. 

Hedvig Dobias savner støtte og opbakning fra lokalsamfundet. Hun ser rejsen som en mulighed for at opbygge internationale relationer. 

”Hvis vi synger i Vatikanet, ville det være fedt at kunne sige, at hele Kolding by var med,” siger Hedvig Dobias. 

Forskellige formuleringer 

Merete Due Paarup, næstformand i Kulturudvalget i Kolding Byråd, siger at ture og rejser umiddelbart ikke er noget, kommunen donerer penge til. Kommunens hjemmesides afsnit om kulturpolitik og international inspiration lyder dog lidt anderledes:

”Kulturlivet er en af flere veje til at skabe stærke forbindelser ud i Regionen Europa for Kolding Kommune. Et potentiale, som skal udfoldes også gennem de kommende år,” står der. 

 ”Det er interessant, at formuleringen lyder sådan, når det ikke er det, vi understøtter,” siger Merete Due Paarup. 

Merete henviser dog til de officielle kriterier for ansøgningen af midler til kultur og synes stadig, at koret skal prøve at søge midler.