Kolding midtby visner, og endnu en butik lukker: ”Det er som at opfostre et lille barn, man mister.”

I Kolding bymidte falder butikkerne på stribe. Ifølge DR, har der været 19 butikslukninger alene i 2023. Nu ryger endnu en butik i faldet. Freeny Collection, som har ligget på Jernbanegade i 16 år, må vinke farvel, da der ingen kunder er.

Af Camille Scheel

Foto: Camille Scheel

“Vi lukker, fordi der ikke er mere liv i vores gågade. Der er ingen mennesker, og nogle gange går der faktisk 4-5 dage, hvor vi ingen kunder har. Det er som et tomt fængsel. ”

Sådan lyder det fra butiksmedarbejderen Mika, der i 16 år har haft sin daglige gang i butikken. Årsagen er ifølge hende en høj husleje, manglende parkeringspladser og et storcenter, der suger alle kunderne til sig.

Mika fortæller bedrøvet om lukningen: ”Det er som at opfostre et lille barn, man mister.”

Freeny Collection, der sælger kvalitetslædervarer, er kun én blandt mange butikker, der drejer nøglen om. Kold Tidende har forhørt sig hos flere lokale butiksejere, som blandt andet peger årsagen hen på Koldings store kundemagnet: Kolding Storcenter. Mika udtaler:

”Storcenteret er den største fejl, som Kolding har begået. Eftersom storcenteret bliver større, bliver gågaden mindre. Og problemet er, at storcenteret både har parkeringspladser og forskellige aktiviteter, der trækker folk til. Det finder man slet ikke i gågaden.”

Den visnende bymidte har været omdiskuteret flere gange. Særligt foreningen City Kolding har blandt andet holdt arrangementer for at styrke kultur og sammenhold mellem Koldings beboere.

Det bliver dog ikke til meget mere, da foreningen netop har oplyst til Ugeavisen, at den lukker grundet manglende ressourcer. Det er til stor ærgrelse for butiksmedarbejderen Mika, der mindes om en fortid med masser af liv i gaden:

”Da jeg åbnede i Kolding for 16 år siden, var det så fantastisk. Der var mennesker hele tiden. Man kunne mærke, at folk nød at være i gågaden efter arbejde. Nu er der helt dødt.”

Foto: Camille Scheel

Beslutningen om at Freeny Collection måtte lukke deres fysiske butik kom efter årsregnskabet i januar:

”Når der er nul penge i kassen, er det svært at betale for udgifterne og husleje. Men der er ikke noget at gøre nu.”

Butikken lukker derfor officielt d. 30. marts og fortsætter udelukkende via internetsalg.